Напрежение се образува около програмата за лични асистенти. Освен че квотите са драстично намалени - проблем, който вече показахме в bTV Новините, в община Роман има съмнения за двойни стандарти при подбора на болните, които ще се обгрижват. Подадени са и жалби.

Миналата година социалните сами молили 83-годишната баба Цветана да я включат в програмата. Сега моментът за помощ настъпил, но жената, която е с 94,4 процента инвалидност, живее сама и вече е почти обездвижена, останала в дъното на класацията.

Ниско бил оценен от социалните и Иван Йотов от същото село, който е със сто процента увреждания. За него се грижи сестра му.

В социалната служба бяха категорични, че критериите за оценка са спазени. И ни препратиха към общината, която администрира проекта, но на чиито служители направило впечатление, че има разминавания в досиетата на болните от миналата година и сега.

Заради класирането и ограничения брой места напрежението в много общини ескалира. Идната седмица започва проверка по жалбите.