Акция „Лукс” се проведе тази нощ в София. МВР взе на фокус частните кортежи и скъпите коли. В спецоперацията участваха екипи на криминалната, охранителната и пътната полиция.

Проверките започнаха с огледи на колите и документите. Причината – често шофьорът и пътниците носят оръжие или дрога. Искат се справки за криминални регистрации – не само на шофьора, но и на пътниците. Глоби има на практика за всичко – от счупен фар до повредени документи.

Проверките често изнервят шофьорите. Габриела Василева обаче няма против: „Според мен трябва всякакви шофьори да се проверяват, не само луксозни коли”. Според бившата Мис България фокусът на акцията трябва да е върху човека зад волана.

Снимка: bTV

„Целта на тези проверки е да се дисциплинират водачите. Да не се създава едно впечатление, че всеки може да прави каквото си иска и да се държи както си иска”, посочи директорът на СДВР Ивайло Иванов.

От началото на 2017 г столичната полиция е проверила над 39 000 коли и 64 000 души. При подобни операции са хванати над 2000 бежанци и 1200 души, обявени за издирване.