Държавата ще стимулира, включително и материално, хората от пограничните райони, които съдействат за залавянето на нелегални мигранти. Това стана ясно при първата среща на представителите на МВР с местната власт в района на българо-турската граница.

Главният секретар на МВР Георги Костов и шефове на полицията се срещнаха с кметове и местни жители в Малко Търново.

По-голямата част от живеещите там са бивши военни. Засилените мерки за сигурност за местните са като детска игра.

Въпреки това от МВР обмислят да овъзмездят труда им – с награди, грамоти, включително и с финансова помощ.

Според главния секретар на МВР профилът на имигрантите се е изменил и те са станали по-агресивни. Той съветва хората да не правят опити сами да противодействат и да влизат в комуникация с евентуално незаконно проникнали, а да сигнализират на 112.

„Обезпокоително е, че има първи признаци за изместване на профила на незаконно проникналия. Има регистрирани от нас форми на агресия в бежанските центрове, етническият състав е преобладаващо не от зоните на потенциален военен конфликт – все обезпокоителни факти, които е редно да бъдат съобщени на местната власт”, каза главният секретар на МВР Георги Костов в Малко Търново.

Границата пресичат основно иракчани или афганистанци.

Заради наплива, местното население е притеснено. Хората подадоха сигнал, че новото преградно съоръжение вече е срязано на няколко места и през оградата също минават бежанци.

Главният секретар на МВР каза, че граничните полицаи периодично ще посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между униформените и населението.

Костов заяви още, че концепцията за миграцията се е променила от миналата година до сега. „Миналата година голям брой мигранти минаха и през Гърция, сега това число не е такова. Нямаме право и не е редно спрямо нашите европейски партньори, да не затегнем още контрола по границите ни”, допълни той.

Междувременно обвиненият в каналджийство Григор Григоров, чиято фирма е спечелила обществена поръчка на Гранична полиция за превоз на имигранти, трябваше да се яви в Окръжния съд в Бургас, понеже обжалва мярката си „домашен арест". Нито той, нито адвокатът му обаче се явиха на заседанието.

През последните седмици опитите за нелегално преминаване на българската граница са се увеличили. По данни на „Гранична полиция” в момента опитите за преминаване са повече от 200 за денонощие.

Страната ни поиска и допълнителна помощ от „Фронтекс”, които изпратиха допълнителни екипи за охрана на границата.