Музеят на открито за сътворението на света край Ново село се оказа незаконен. Кметът на селището Тодор Атанасов обаче не се отказва от начинанието си и монтира нови, излети от бетон фигури на маймуни, древни воини и рицари.

Докато Тодор Атанасов гони своята мечта да насели каменистите склонове край Ново село с динозаври, неандерталци, маймуни и антични фигури, от РИОСВ-Пловдив са категорични, че праисторическият парк е незаконен.

„За това извършено нарушение се налага санкция на юридически лица, в случая на община Стамболийски. Санкцията е в размер от 100 до 5 хиляди лева.", каза Димитър Димитров от РИОСВ-Пловдив.

В момента санкцията се обжалва от кмета на община Стамболийски, а регионалната дирекция за строителен надзор е прехвърлила на общината да определи законността на изграденото и да наложи санкции. Местната власт е съставила констативен акт, който препоръчва незабавното спиране на строежите:

Коментарът на Тодор Атанасов: „Представяте ли си каква глава трябва да има човек, за да събори нещо направено, което е от изключителен интерес не само тук за района..."

Кипи усилен труд

Кметът впряга цялата доброволна енергия на съселяните си. Те даряват цимент, пясък, камъни и труд, а секретар-библиотекарят на селото, която по образование е дизайнер, се заема с творческата работа.

Младата дама се затруднила най-много с огромната глава на единия динозавър. Направата й отнела цял месец: ”Значи, първоначално работих с длето и други материали. Които беше много трудно за постигане на самата форма на динозавърската глава..."

Въпреки медийния сарказъм, че край Ново село се издигат най-кичозните фигури в най-новата българска история, местните хора си ги харесват и одобряват работата на кмета. На критиците си Тодор Атанасов отговаря, че като им се гледа възвишено изкуство, да отидат в Лувъра.