От 1 юни смолянчани и гостите на града ще имат възможност да се насладят на аудио-визуалния спектакъл „Момчил – митове и легенди“, който ще се прожектира всяка събота на Момчилова крепост от 20,30 ч., предаде кореспондентът на bTV в региона.

Аудио-визуалният спектакъл “Момчил – митове и легенди“ е създаден в рамките на проект „Момчилова крепост – митовете оживяват“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, изпълняван от община Смолян. Представлява звуково светлинна художествена продукция, която пресъздава по атрактивен начин легендата за Момчил юнак.

За естествен екран се използват съществуващите скали, а за посетителите е изграден амфитеатър от 50 седящи места. Има възможност спектакълът да бъде наблюдаван и от правостоящи.

В рамките на 35 минути филмът пресъздава историята на Родопския владетел Момчил, живял през първата половина на 14 век. През 1343 г. самообявилият се византийски император Иоан Кантакузин го назначава за управител на крепостите Света Ирина (нелокализирана) и крепостта Подвис (Момчилова крепост над сегашното село Подвис) в областта Меропа (районът около днешния град Смолян). В народното съзнание Момчил се запазва като владетеля, който Българите искат да имат – силен, смел и готов да се бие със завоевателите.

Сценарист на филма е Мина Версано, а режисьор Чавдар Варийски. Участват Добри Добрев, Христо Гърбов, Иван Петрушинов, Диана Любенова, Надя Иванова, Велимир Велев и др.

Цената на билета за спектакъла е 4 лв. Извънредни прожекции са възможни при предварителна заявка, подадена 2 дни преди датата на прожекцията, в Туристически информационен център – Смолян на тел. 0301/ 6 25 30 и при условие на минимум 30 посетители или цена 120 лв.