Бургаските миньори от мина "Черно море" прекратиха протеста си след повече от 40 часа престой под земята.

Това стана, след като днес им бяха преведени заплатите. Под бурните овации и викове "Юнаци!" на колегите им, миньорите бяха посрешнати пред входа за галериите.

В крайна сметка обаче се оказа, че пари няма за всички и някои се заканиха, че ще се "злостят" под земята, ако отново се стигне до стачни действия. Техническият персонал остава в готовност.

Общо 61 служители на мина "Черно море" 40 часа протестираха на 300 метра под земята.

По-рано днес енергийното министерство и енергийният холдинг обявиха, че по указания от правителството са превели 500 хиляди лева директно на Топлофикация Сливен.

НЕК от два дни твърдеше че е превело коректно суми на дружеството, но заради неуредени дългове те се прихващаха в полза на трето дружество без парите действително да отиват при стачкуващите миньори.

Според правителството - за да се гарантират здравето и безопасността на миньорите са намерени резерви за техните заплати. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми, подчерта правителството.

Тази сутрин стачкуващите поискаха подкрепа от колегите си в страната, като няколко часа по-късно я получиха. Миньори от "Бобов дол" останаха един час повече след осемчасовата си смяна. Колегите им от Перник пък блокираха главен път Е-79 към Гърция.

Снимка: Пресцентър на ББЦ

И трите мини са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който за пореден път ще участва в избори с партия ЛИДЕР, която този път ще бъде коалиционен партньор на "България без цензура" на Николай Бареков.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов прекъсва командировката си в Азербайджан и по-късно тази вечер ще се срещне с миньорите.

Вчера протестът прерасна в гражданско неподчинение и миньорите блокираха за половин час пътя Бургас-Слънчев бряг в района на Каблешково. Някои от работниците в Бургас са под земята вече над 30 часа. Трима спасители и медицински екип следят състоянието им.

И миньорите от днешната смяна заплашиха да влязат в рудника при своите колеги, които засега са в добро здраве. Някои от тях казват, че биха взели и семействата си под земята.

Междувременно двама мъже бяха изкарани от рудника в тежко състояние. Единият е със сърдечен проблем, а другият направил хипертонична криза, казаха хората от спасителния екип.

Според медицинския екип се влошава състоянието на работниците. Много от тях са с повишено кръвно налягане. Оказва им се помощ на място, но те отказват да напуснат рудника.

2,5 пъти повече пари за „Топлофикация-Сливен“

Националната електрическа компания е изплатила на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД 2,5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина „Черно море-Бургас“, съобщиха  Министерството на икономиката и енергетиката.

От ведомството припомнят, че НЕК е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. В резултат на дисбаланса компанията плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност.

Подкрепяте ли протеста на миньорите?

За първите седем месеца на годината на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД обаче са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара. На 12 септември по план на „Топлофикация-Сливен“ са преведени 1,12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства, а останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата.

Тези средства са 2,5 пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК. Отговорността за финансовото и оперативното управление на „Топлофикация-Сливен“ и мина „Черно море-Бургас“, както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании, подчертават от министерството.

По-късно днес стана ясно, че на ТЕЦ „Сливен“ са преведени още 500 000 лв. От началото на годината на „Топлофикация Сливен“ ЕАД са изплатени над 80% от дължимите суми.

НЕК ЕАД в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма  търговски взаимоотношения с „Мини Черно море“. Отговорност на „Топлофикация Сливен“ ЕАД е да се разплаща със своите контрагенти, като в същото време не трябва да крие своята отговорност зад гърба на Държавата, се казва в изявление на НЕК.

Подкрепа от "Бобов дол"

Миньорите от "Въгледобив Бобов дол" ЕООД се присъединиха към протеста на колегите си от Бургас, като заявиха, че останаха на работните си места под земята един час след изтичане на 8-часовия работен ден.

"Продължаващото неритмично разплащане между предприятията в енергетиката, води до неизпълнение на различните програми във въгледобивните предприятия, а именно нередовното изплащане на работните заплати, липсата на финансово обезпечена програма по здравословни и безопасни условия на труд, както и неизпълнение на ремонтните и инвестиционни дейности", гласи съобщението на "Подкрепа".

 

От ръководството на рудника признаха, че вече има забавяне в плащането на авансит и талоните за храна и вероятно ще бъдат засегнати и заплатите.

 

Не-новина от Перник

Дълго време блокадата на главен път Е-79 не започваше по неясни причини

„Изчакваме хора, от офиса (на собственика) са тръгнали. (...) Еми, явно и те искат да участват тука в спирането, в протеста”, коментира зам.-председателят на федерацията на миньорите към КНСБ Никола Спасов.

Част от включилите се в блокадата признаха, че са били привикани от работа и че „господин Бареков тука трябвало да дойде”.

Перничани недоволстваха и заради забавени заплати. Версиите за това от колко време не са получавали пари, бяха различни – от „месец-два”, до „с по няколко дни”.

Охраната на мината също се присъедини към протеста, но без обяснение защо точно днес се случва всичко.

Един от ръководителите на мината, когото бяхме записали, дойде и помоли екипа ни да не излъчваме интервюто: Нищо не мога да ви кажа. (...) Сега всеки момент Бареков ще дойде”.

Кръстовището на пътен възел Драгичево беше блокирано три пъти. Това изнерви шофьорите. Блокадата беше разпусната броени минути след като политикът се изяви на миньорската стачка.

Бареков, чиято „България без цензура” си партнира с ЛИДЕР на Христо Ковачки, апелира НЕК да се издължи на ТЕЦ-овете.

Бившият ТВ водещ защити протестиращите и обвини олигарсите, които са си построили ВЕИ мощности, както и чуждестранните ТЕЦ-ове в Старозагорско, които продават по думите му три пъти по-скъпо тока.

Първоначално отричайки, че протестът е политически, впоследствие Бареков призна, че недоволните биха могли да го направят политически. Той ги призова да дойдат в София, за да бъдат чути.

Припомняме, в началото на тази предизборна кампания миньори от Перник бяха навотарени на автобуси и изпратени в Стара Загора, за да участват в старта на една предизборна кампания.