Миньорите от Бобов дол протестираха заради неизплатени възнаграждения. След като отказаха да влязат в рудника ръководството на мината обяви, че до края на деня ще си получат парите.

Последно работниците са получавали заплата през февруари – половината обаче. Ваучери за храна не е имало от по-дълго.

Румен Методиев ни води в дома си да ни покаже как се живее без пари – празен хладилник за четирите му деца. „Кредитни карти, теглим, връщаме, теглим, връщаме, взимаме от комшии, баби дядовци помагат и така”, описва ситуацията той.

В семейството му дрехите се предават по наследство. „Най- малката носи от по-голямата, другата от по-голямата и така нататък. Вчера идваха от ВиК и ми казаха, че имам вода над 100 лева и трябвало да ми я спрат”, добави Румен.

Кметът на Бобов дол Елза Величкова заяви пред събралите се протестиращи, че плащането от ЕСО към теца се е потвърдило и парите веднага ще се преведат.

Миньорите се питаха защо началниците за крият и защо не говорят с тях. „Те постоянно лъжат”, категорични са потърпевшите.

Харалампи Златанов, който е изпълнителен директор на "Открит въгледобив"- Бобов дол посочи, че парите са преведени както е по колективен трудов договор. „Следващата половинка е след 12, не мога да кажа, че още утре ще я имат”, коментира той.

През януари съкратени миньори от Бобов дол отново протестираха с искания да им се изплатят забавените обезщетения.