Година след опустошителното наводнение в Мизия пострадалите все още чакат помощ от държавата. Водното бедствие нанесе щети на 800 домакинства. Потопът отне два човешки живота, а десетки семейства остави бездомни.

Като забравени от Бога се чувстват хората в Мизия. Помощта от милион и триста хиляди лева, отпуснати от междуведомствената комисия, е била насочена изцяло за възстановяване на общинската инфраструктура.

Непосредствено след наводнението Българският червен кръст подпомогна пострадалите с дрехи, храна и препарати за дезинфекция. До домакинствата достигнаха и набраните в благотворителните кампании средства. Финансова помощ получиха около 450 семейства.

Но помощите са недостатъчни за връщането на хората към нормалния им живот.

Спасените от придошлата река още помнят своите ангели. В bTV Новините ви разказахме за Десислав Наков – местният доброволец, спасил 11 човешки живота, рамо до рамо с военните. Година по-късно ви срещаме отново с него.

Без униформа, но рамо до рамо с военните, Десислав Наков спасява 11 човешки живота. Година по-късно героят на Мизия отново си спомня за водния ад. „Един човешки жест от моя страна. Пак бих постъпил по същия начин”, обяснява той.

Десислав и до днес изпитва неудобство, когато го сочат като спасител. Благодарен е на военните от Крумовград за гласуваното доверие и допускането му в спасителната лодка.

„Много беше страшно, много. Дано се не случва. И на тези хора едно голямо благодаря им казвам, защото не знам как щяхме да бъдем”, казва Цонка Гечева.

„Просто, каквото съм могъл това съм помогнал, не искам благодарности. Да са живи и здрави хората”, отвръща Наков.

Къщата на Десислав не е засегната от наводнението, но той не спира да се възмущава, че държавата не е помогнала достатъчно на пострадалите.

Мизия очаква помощ в размер на 1,770 млн. лева от фонд Солидарност. Но парите са за почистване на речното корито. Финансово рамо за пострадалите хора все още няма и за тях бедствието продължава вече година.