Проливните дъждове отново причиниха проблеми в Родопите. В Кърджалийско обявиха питейната вода за опасна заради 100 пъти над допустимото увеличение на мътността.

Властите забраниха тя да се използва за пиене и готвене.

Няма пречистване

Кърджали, Момчилград и 35 села получават вода от високопланинския язовир „Боровица”, който след проливните дъждове прелива, а водата му буквално заприличва на боза.

Пречиствателната станция успява да свали мътността от 300 милиграма на литър на 16, което пак е над допустимото, но само след няколко часа работа, съоръжението излиза от строя.

„До 100 милиграма на литър пречиствателната станция работи много добре, обаче над тези стойности, както е в момента 300 милиграма на литър, тя се затлачва, системата се затлачва и блокира”, обясни ръководителят на съоръжението Дора Камарева.

Така към водопровода потича кална вода и от здравната инспекция налагат забрана за ползването и за готвене и пиене.

Бутилки или съмнителни чешми

„Предупредени са всички директори на детски заведения да бъдат снабдени с необходимото количество вода за готвене. Има потенциален риск за здравето на хората”, призна директорът на дирекция „Обществено здраве” в РЗИ-Кърджали Росица Иванова.

Проверихме дали забраната се спазва в детските градини. Появата на екипа ни в едно от заведенията предизвика спешни телефонни разговори с институциите. Оказа се, че разбират от нас за нареждането.

Мътната вода не вдигна оборотите на магазините, но образува опашки пред крайпътните чешми, които в този край са десетки, но без гаранция, че водата става за пиене.

Забраната за използването на водата от чешмите за пиене и готвене ще падне едва когато водата се избистри.

„Моите очаквания са до събота да влезем в нормите, но след това ще направим една масирана дезинфекция на мрежата”, посочи управителят на ВиК Кърджали Кера Василева.

Така най- рано бистра вода от чешмите ще потече в понеделник.