Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) правят масови проверки на рибари и търговци на риба в дните преди Никулден, съобщи кореспондентът на bTV в Бургас Лора Стаматис.

Целта е за празника до трапезата да не стигнат некачествени и опасни продукти.

Инспекторите от ИАРА проследяват от къде и с какво е уловена рибата, а колегите им от БАБХ гледат при какви хигиенни условия се съхраняват продуктите и дали са в срок на годност.

„След замразяване нормалният срок на годност на рибата е 12 месеца“, обясни изпълнителният директор на рибната борса в Бургас Ивайло Русинов.

Снимка: bTV

Нелегален риболов преди празниците има предимно в езерата край града.

„Не знам къде продават, предполагам, че в магазините, но знам, че незаконно риболуват. Вчера имахме успешна акция, в която хванахме група роми с два чувала, пълни с мрежи и около 65 кг риба“, каза началникът на отдел „Контрол на рибарството“ в ИАРА – Бургас Николай Иванов.

За да не попадне риба с неясен произход при купувачите, инспекторите следят пътя ѝ от водата до щанда в магазина.

Снимка: bTV

„През целия този път рибата трябва да бъде надлежно съхранена, трябва да бъде надлежно документирана като количество и качество, така че да знае потребителят какво си купува“, обясни д-р Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.

Инспекторът д-р Денка Нгуен обясни, че „когато е охладена, рибата задължително трябва да бъде под лед. Времето на трайност на тази риба е до 5 дни“.

Снимка: bTV

Не е трудно да се разбере и с просто око дали рибата е уловена скоро.

„Ако не е пресен шаранът, очите ще бъдат хлътнали, ще бъдат помътнели, ще има слуз и хрилете започват да стават тъмнокафяви. При замразените риби обаче можеш да разбереш дали има проблем чак като се размрази“, каза още д-р Нгуен.

В Бургас цената на шарана е 6 лева за килограм.

Вижте повече във видеото: