За масова сеч в гората над Разлог сигнализират зрители на bTV. Десетки дървета са отсечени напълно, а кората на други е грозно нарязана с цел добив на борина. Общината започва акция по задържане на бракониерите.

Местността „Голак” някога била гол хълм, но непознат мъж дошъл в района и го залесил. По- възрастните жители на Разлог си спомнят честите наводнения, станали причина за доброволческото залесяване на района.

Днес гората отново е на път да се превърне в гол хълм. Голяма част от дърветата са отрязани и за съществуването им свидетелстват само пъновете. Други са насечени с брадва, за борина.

В момента общината изгражда в района туристически атракции и констатира бракониерските набези.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен, че е грозна гледка, масовата сеч може да бъде и опасна. „Опасно е, защото може да се получи свлачище на земните маси, от което ще пострадат къщите, нивите, които са тука отгоре, наводненията, опасно е”, казва местнтата жителка Василка. „Какво можем да направим ние тука в тоя квартал, не можем нищо, не можем да ги спрем, всеки ти казва „Гората не е ваша”, допълва жената.

За последните месеци горските стражари са съставили 203 акта. Конфискували са автомобили и каруци, пълни с дървен материал. Въпреки това началникът им твърди, че не става дума за масова сеч.

„На „Голак” според мене нема такава незаконна сеч, има единични дървета отсечени. Дърветата, които се секат, те не се секат, просто се наделва отстрани кората и да може да се използва изпуска смола и се използва за разпалване”, коментира директорът на Държавното горско стопанство в Разлог Йордан Бангеев.

Община Разлог обявява акция по задържането на бракониерите. Всеки, който види човек с брадва в района, може да подаде сигнал в кметството.