В Сливенско само за 2 месеца са образувани 8 досъдебни производства за незаконна сеч. При последната акция е заловен камион с над 50 кубика дървен материал.

Сечище на пътя за село Раково е последното изкушение за нарушителите. Преди дни Юсеин Шакиров и колегата му получават сигнал, че се сече незаконно."Имахме информация, че се сече дървесина от общински гори, като се изписват билети от частни гори", разказва той.

Това е само една от схемите. За да започне сеч, горските издават позволително и технологичен план. Документите липсват. Привечер от гората излиза камион с над 50 кубика немаркирана дървесина. Инспекторите го спират и викат полиция.

Според инспектора това е обичайна практика на нарушителите. За 18 години е уволняван два пъти, отказвал е подкупи, печелил е дела срещу бракониери, заплашван е с убийство. Заплахи получава и след този случай. От полицията разследват кой е в основата на схемата за незаконна сеч. Проверка установява, че от склада на сечището липсват общо 120 кубика дървесина.