Mайки на деца с увреждания от Бургас протестират срещу новата програма „Личен асистент".

Тя предвижда родителят да работи само по 2 часа на ден като асистент, срещу месечно възнаграждение от под 100 лв.

Майките определиха промените като геноцид.

„Един родител не може да бъде личен асистент", коментира Зорета Мострова.

По думите на  Мая Домусчиева е обидно, че родителите са принудени да опират до 80 лв, отпуснати от държавата.

На протеста беше и семейството на 10-годишната Симона, родена с детска церебрална парализа и епилепсия. Майка ѝ – Гергана Маврова, ѝ се е посветила изцяло.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма как да ходя на работа, защото тя не може да се храни сама, не може да се обслужва сама, не може нищо да прави сама...”, разказва Маврова.

Според нея при предложените от държавата условия –  асистентът да работи само 2 ч. на ден, няма как и друг човек да стане личен асистент.

„А и аз как ще си намеря работа за 2 ч.– просто условията са направо подигравателни”, смята тя.

Детето има нужда от рехабилитации, логопед , специални процедури. Гергана се радва, че съпругът ѝ има работа. Но повечето жени като нея са самотни майки.

„Това което можем да направим е да протестираме и ние,  да застанем с тях, за да може от министерството да определят нови суми”, смята д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване на Община Бургас.

От социалното министерство са отговорили, че ще актуализират бюджета специално за Бургас и часовете ще бъдат увеличени от два на шест.  

Късно в сряда от социалното министерство обявиха, че за програмата за лични асистенти общините ще получат още 6 млн. лв.