Над 400 места повече от миналата година ще бъдат обявени за прием в детските градини на София в понеделник, 24 февруари. Въпреки повечето градини, на фона на намаляваща раждаемост, отново няма да има места за няколко хиляди деца в столицата.

Ражданията в София намаляват с около 1000 на година след 2009 г.. В момента местата в градините са около 8500, а потенциалните кандидати за градини, родени през 2011 г., са около 15 хиляди. Децата, родени през последната година са около 13 000 , а до 5 години се очаква строежът на детски градини и спадът в раждаемостта напълно да запълнят липсата на места.

Няма човек, няма проблем

Колкото и цинично да звучи, демографската катастрофа е на път да реши проблема с липсата на деца в детските градини окончателно. Дори в София. Единственият оцелял остров на демографки възход в България.

Как беззаконието и алчността убиват нацията

Отказът на хората дори в най-богатия и голям български град да създават деца, има своята печална логика.

Ивайло Христов има семейство и две деца – на 1 и 7 години. Живее в най-новия столичен квартал - „Манастирски ливади”. Район, изграден почти изцяло в новия век. Да живееш в София на 21 век и да имаш две деца е много голямо предизвикателство, което все по-малко хора приемат.

„В този квартал за децата няма абсолютно нищо. Както виждате отзад е само бетон и пластмаса. Няма нищо за тях. Няма детски площадки, няма детски градини, детски, училища, няма нищо такова. Като инфраструктура за децата не е мислено абсолютно нищо. Това е един голям проблем, а хората тук всичките са млади.”, разказва 34-годишният Ивайло Христов

В София на 21 век няма място за деца

Ивайло и съпругата му плащат твърде висока цена за смелостта си да имат две деца и да живеят в София на 21 век. Квартал без зелени площи, дървета, училища и детски градини. Изграден против всички писани и неписани закони на градоустройството.

„Час и половина е цялото време да го закарам на детска градина, така че аз след това да съм свободен да отида на работа. Ако за единия ни трябва час и половина, за двамата ще се вместим сигурно за два часа, което не знам как ще става, защото той като бъдещ първолак трябва да става най-вероятно в 6 часа.”

Столична община е позволила строителното безобразие в квартала на 21 век, но самата тя санкционира родителите и децата от района като ги лишава от шанс да попаднат в детските градини в близките райони.

„Този квартал просто не съществува на техните карти. Ние оставаме извън обхвата на всичко. Не получаваме допълнителна точка за местоживеене.”, оплакват се родителите в „Манастирски ливади.”

„Жителите на този квартал могат да кандидатстват в детските градини на район Триадица”, твърди директорът на дирекция „Образование” в Столична община Мария Минчева. В бъдеще имаме намерение да построим детска градина в „Манастирски ливади”.

Веселин Цветанов е архитект, специалист по градска среда. Убеден е, че има пряка връзка между градската среда и част социалните проблеми на обществото. Включително демографската катастрофа.

Няма достатъчно добри условия младите хора да отглеждат децата си

„Има една много силна връзка между двете неща, тоест ако няма достатъчно добри условия младите хора да отглеждат децата си в този град, те и без това са доста притиснати, още веднъж се замислят дали да имат деца. Ако имаш повече удобства имаш повече време да обръщаш внимание на такива малки щастия от ежедневието”, Цветков.

Презастрояването, несправедливата градска среда, липсата на социална инфраструктура, създава отчуждение сред хората, липса на доверие в общността, разказва урбанистът Веселин Цветков. Новите квартали се развиват за да печелят строителите. Това са места за обитаване, не места за живот.

Новите квартали на София потвърждават думите му. В „Манастирски ливади” няма детски градина, училище или читалище, но за сметка на това има мол, 30 фризьорски салона, две автомивки и пункт за смяна на автомобилни гуми. За децата няма абсолютно нищо.

„Все казват не се раждат деца, няма деца, но след като има едно дете, започват нашите проблеми. Няма ясла, след това не ни дава една точка да го запишем на детска градина. Става едно голямо борене, чакане на опашки, търсене на връзки да го запишеш. Това е много, много трудно.”, разказва ни родителят на две деца Ивайло и добавя, че привилегиите за децата на служителите от общинското обазование при прием в градините създава много лошо впечатление на фона на ситуацията, в която сме поставени ние. Според регламента децата на служителите в общинските училища имат предимство при равни други условия.

Отказът на хората у нас да мислят за бъдещето и за децата

Отказът на хората у нас да мислят за бъдещето и за децата, създава шокиращи гледки и в старите квартали. Обитателите на скъп район като „Лозенец”, например, не намират нищо смущаващо във факта, че детската площадка през 93-то ОДЗ е превърната в паркинг. Мъж, който паркира БМВ-то точно между пързалката и пясъчника, ни пита дали не е станал някакъв инцидент, щом вижда камерата на бТВ. Когато научава, че снимаме осквернената от възрастните детска площадка, вдига рамене и ни поглежда с неразбиране.

Според различни данни в София има около 10 хиляди празни апартаменти за продажба, а за около 8 хиляди деца няма детски градини. Хиляди са квадратните метри офис площи, които търсят наемател или купувач. На входа на Южния парк има луксозна бизнес и жилищна сграда, която стои полупразна 7-8 години след построяването й. В сградата се продават лукс апартаменти и офиси срещу 2500 евро на квадратен метър. Този луксозен имот на входа на парка, се намира върху бивша детска градина. Една от 45-те детски градини в София, разрушени по времето на строителния бум. Време, което много хора наричат „преди кризата”.

На фона на това строителство против обществения интерес, дори в най-големия и жизнен град на България се раждат по-малко хора, отколкото умират. А броят на бебетата, родени през миналата година (13 000), умножен по средната продължителност на живота (70 г), показват, че в бъдеще София е твърде вероятно да спадне до под милион жители.

София не предвиди място за деца в кварталите на 21 век. А десетките вече планирани за строеж детски градини, могат да окажат закъснели и празни.