Издръжката на бездомниците във Враца е под въпрос, защото средствата не достигат. На прага на зимата общината превърна в кризисен център бивше училище. В приюта, разкрит в две класни стаи, на мястото на чиновете има легла.

Здравка Николова е на 70 години, в приюта е от две седмици, след като безуспешно опитала да живее в улична шахта. „На улицата е страшно да седиш, особено в шахтите, и плъхове, и хора, и хулигани, извинявай, ама всеки може да те удари”, разказва възрастната жена.

Част от обитателите отдавна се превишили срока за пребиваване, който е три месеца. Васил Василев е бивш военен, по изключение го настанили още през лятото, след като измамник препродал жилището на сестра му. „Обстановката за мен не е трудна, свикнал съм и на студ, и на жега, знаете в казармата какъв е животът”, казва мъжът.

„Обяд ти дават, топло ти е тука, телевизор имаш, кво искаш повече, за един възрастен човек това е предостатъчно, според мене, щото има хора, които колко имат, още по- да имат”, казва Здравка Николова.

От общината обмислят да въведат минимален наем за престой за тези, които имат пенсии. „30% не е много, както взимам 230 лв., да давам 70 лв., не е много”, признава Здравка.

Когато снегът скове града, се очаква към четиримата обитатели в приюта да се присъединят още двайсетина. Иначе Васил изчаква да му дойде редът за старческия дом, а Здравка се надява дъщеря й, като се прибере от чужбина, да й купи жилище, след като продала наследственото.