Пореден бедстващ сноубордист беше спасен с помощта на хеликоптер. С лебедка беше изтеглен сноубордист, заклещен между скалите на местността "Демянишка поляна" в Банско, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Около 14:45 ч. от Планинска спасителна служба са подали сигнал до екипа във въздушната линейка, че се нуждаят от спешно съдействие за изваждането на заклещения сноубордист, както и за бързото му транспортиране до лечебно заведение.

Почти няма ден, в който спасителните отряди да не помагат на изгубени или пострадали туристи в Пирин. На 2 февруари двама туристи, англичанин и руснак, се изгубиха в улеите на Демянишка долина. Сформирани бяха групи за издирване и след по-малко от 2 часа те бяха локализирани в един от улеите. След още един час бяха изведени на безопасно място.

На 24 януари пък хеликоптерът транспортира тежко пострадалия турски сноубордист Алпер Боскурт. Тогава действията на служителите от Планинската спасителна служба и на пилотите от медицинския хеликоптер се оказаха животоспасяващи за Алпер Боскурт, който бе с множество счупвания, тежък кръвоизлив и вътрешни разкъсвания. Преди дни Боскурт е изписан от болницата в Разлог и вече се възстановява успешно в родината си.

Утре спасителите му ще бъдат наградени. За церемонията в София ще пристигне консулът на Република Турция Мурат Еркол.