Общопрактикуващ лекар от Стара Загора е задържан с подкуп от пациентка, съобщиха от полицията.

Сигналът за нерегламентираното искане на пари е подаден вчера във Второ РПУ. 55-годишна жена заявила, че лекар й поискал 80 лева, за да й издаде болничен. Това се случило в кабинета на доктора. Уточнено било, че въпросните пари са необходими, за да бъде придвижен болничният лист на жената до НОИ.

Пред полицаите жената разказала, че е потърсила личния си лекар, но той не бил на работа. Замествал го друг, който поискал подкуп.

В късния следобед на предварително уговорено място жената се среща  с джипито и му предава парите.

56-годишният лекар е арестуван след получаването на сумата. Образувано е досъдебно производство.

„Извършено е претърсване и изземване, при което претърсване и изземване у самия лекар е намерена паричната сума”, обяви говорителят на Окръжна прокуратура в Стара Загора Нейка Тенева.

Пациентката е била дълго в болничен, лежала е в кардиологочното отделение на старозагорската болница. Според нормативната уредба единственият начин жената да получи обезщетението си заради болестта е болничният лист да бъде вписан в електронния регистър на НОИ.

56-годишният лекар от Стара Загора, уличен в подкуп, е единственият общопрактикуващ в диагностично консултативния център към болницата. Не го открихме на работното му място днес.

На медика е повдигнато обвинение за неправомерно облагодетелстване и ако бъде признат за виновен, го грозят 2 години затвор и глоба от 100 до 300 лева. Наложена му е и парична гаранция от 500 лева. Лекарят няма предишни провинения и е възможно да се размине само с административна санкция.