Ледът за заведенията в половината Слънчев бряг се е произвеждал в нерегистриран свинарник, при „невъобразимо нехигиенични условия”. Това обяви след извършени проверки д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас, цитиран от „Фокус”.

„В Ахелой се натъкнахме на свинарник, където се произвеждаше голямо количество лед от ледогенератор, при невъобразимо нехигиенични условия, който снабдява половин Слънчев бряг. Този ледогенератор нямаше регистрация при нас“, каза Митев.

По неговите думи това е недопустимо, защото това е вода, която може да се зарази в свинарника. „Това е много опасно, защото при едно евентуално хранително натравяне причините ще се търсят в храната, а причината всъщност да се окаже в леда“, обясни експертът.

66 проверки на временни обекти и хотели, предлагащи услугата „ол инклузив”, са извършени от инспекторите на БАБХ-Бургас в к.к. Слънчев бряг. По думите на Георги Митев при проверките са издадени 9 броя предписания за констатирани несъответствия в сградния фонд и оборудването.

Митев добави, че през изминалата седмица са правени и съвместни проверки с други институции в Ахелой, Поморие и Слънчев бряг.

Той допълни, че при проверките в Поморие е съставен втори акт на баничарница, която предлага храни без да има разрешение и не е регистрирана никъде. „Нашите служители не могат да издадат акт на несъществуваща фирма. Затова отидохме с Икономическа полиция и направихме втори акт, който е на стойност 6 хил. лв.“, каза още Митев.