Кучета „изчезват” в общинските приюти на „Екоравновесие”
Слаба отчетност в общинското предприятие, което всяка година харчи милиони
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 6
  • 4
    14
Екоравновесие
Снимка: bTV

Съдбата на 5000 бездомни кучета от София в последните години е неясна – няма и разчети колко излиза на данъкоплатеца издръжката на бездомно куче.

За четириногите се харчат милиони.

През последните 4 години все още няма данни за това колко кучета в приюта са умрели. Отчетен е броя кучета, заловени от улицата, върнатите обратно там и осиновените. Но графата за умрели остава празна.

Според справките на „Екоравновесие” сборът на всички кучета, оставащи в приютите от 2013 г. до 2016 г. е близо 6500, общият капацитет, с който общинското предприятие разполага обаче е 1500. Така 5000 кучета остават с неясна съдба. Директорът не иска да коментира период, през който не е бил на този пост.

Търговец на кучета отглежда близо 300 в едно помещениеЖивотните са от различни породи, живеят заедно с крави в незаконен развъдник в село Маломир

Не бяхме допуснати до амбулаторията, където се гледат болните кучета. Но от листа на клетката виждаме, че куче, чието общо състояние е определено на 18 декември  като "неблагоприятна прогноза", получава лечение на същия ден и на следващия. В почивните дни обаче състоянието на кучето не е описано. Няма и знак за проведено лечение.

Избрахме произволно куче на което да проверим досието. Ветеринарят не е видял раната , но ни убеждава, че гледачите прилагат лечение. Документите обаче му показват, че греши.

Екоравновесие
Снимка: bTV

„Екоравновесие” разполага с годишен бюджет от два милиона и половина. С тази сума са направени клетките в приюта, най- голямата им модернизация е мрежа, която на доста места е разкъсана.

В бюджета няма разчет за това колко струва едно бездомно куче на данъкоплатеца.

Твърди се, че при храненето се прави обход с цел да се гарантира, че всички кучета ще имат достъп до храната. Това би трябвало да отнема много часове от времето на голям брой служители.

Бездомни кучета живеят на детска площадка в БлагоевградМайки се оплакват, че животните не само цапат, но нападат и деца

Оказва се, че в приюта не се води и обходен лист на кучетата с цел да се следи общото им състояние, както изискват общинските наредби.

След като припомняме закона, се оказва, че обходни листа се водят, но не може да бъде намерен нито един.

  • 4
    14
Още по темата
6 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре