Крушунските водопади остават затворени за туристи, защото съществува опасност от нова трагедия. Прокуратурата все още търси вина за инцидента, при който скална маса затрупа мъж и жена.

Първото обследване на скалите след 20 години доказа, че районът около водопадите край Крушуна е свлачищен.

„Самият масив е доста нееднороден и в комбинации с наличието на вода просто... Абсолютно непредвидимо е. Единственото, което е трябвало да се направи, когато е била проектирана пътеката, е трябвало да отиде там преди това специалист, или в проекта да е било заложено изследване от инженер-геолози, които да кажат - ето този участък е рисков, от тук пътеката не трябва да минава”, каза ръководителят на екип от геолози от Софийския университет доц. Невен Георгиев.

„Около месец геодезистите работиха интензивно и към днешна дата имаме резултати от обследването. То казва, че там се е случило срутище, а не свлачище. Причините за това са геоложки, тектонски и литоложки пукнатини в различна посока. И също така установи, че не е било възможно да бъде предсказано точно във времето кога ще се случи”, обясни и кметът на село Летница Красимир Джонев.

За близо месец, в селото животът се е променил до неузнаваемост. Къщите за гости пустеят. Крушунските водопади остават затворени за туристи. Обезопасителни ленти и табела свлачищен район спират туристите в началото на екопътеката.

Междувременно от прокуратурата все още търсят виновни за инцидента, при който скали затрупаха и убиха мъж и жена.