Мюсюлмани дариха пари за изграждането на християнски кръст във Велинград. Най-новият символ на града обедини хора от различни религии, които показаха, че когато живеят заедно в разбирателство и обич - добрите неща се случват.

Кръстът,който се издига над Велинград е изграден изцяло с дарения. Парите са събрани за няколко месеца с усилията на хора от различни религии и така идеята от преди 20 години става реалност.

Салих Юруков от Драгиново работи в цех за мрамор,когато разбира за кръста не се и замисля,макар и малко, дарява със сърцето си: „Събрахме тук колектива по някой лев, дадохме за кръста във Велинград… Кой колкото му сака душата – колективът, мюсюлмани, българи, сме винаги по празници, по Байрам”.

Кръстът се извисява на 22 метра височина. Над 800 души от Велинград и околните села даряват пари за него. Помагат и собственици на фирми - кой с труд, кой с материали. Хората виждат в направеното символ на обединението.

Снимка: bTV

Община Велинград също подпомага инициативата, като дарява терена за изграждането на кръста.

Изграждането на кръста излиза близо 40 000 лева. Фирмата,която го изработва обаче приема присърце идеята и го издига, макар сумата да е събрана наполовина.

Хората вярват, че и остатъкът от 20 000 лева ще бъде събран – отново с помощта на всички.