Край на шумните ромски сватби в Кюстендил. Общината гласува наредба, която ограничава провеждането на големи тържества.

В кв. Изток традицията на ромите е силна музика, много веселие и три дни яли, пили и се веселили.

Живеещите в съседните квартали казват, че тържествата и пиршествата не им пречат, но понякога шумът идва в повече. Съседка споделя, че се музика, но не я притеснява. „Хората се веселят, за разлика от нас, българите.”

До решението за новата наредба се стигна след сигнали до полицията за силна музика в квартала.

Снимка: btvnovinite.bg

„В един от определените квартали от Кюстендил имаме доста злоупотреби и тъй като общината не може да реагира и полицията не може да реагира, РЗИ очевидно е безсилно, защото след 17 ч. никой не замерва шума на обществени места и затова бяхме принудени да внесем подобна докладна, надявам се колегите да я подкрепят”, категоричен е кметът на града Петър Паунов.

Кметът пояснява, че не иска да ограничава правата на жителите на квартала. Сватбите са разрешени на закрито, а когато се подготвя шумно тържество върху открита общинска площ, следва собственикът- тоест общината да даде разрешение, а децибелите да бъдат намалени.

„Нека да сме наясно, че никой не иска да ограничава увеселенията, които предстоят, просто трябва да бъдат съобразени с всички останали наши съграждани”, допълва кметът.

Ромите не приемат наредбата. Според тях музиката не е толкова силна, дори няма как да се чува надалеч. Бъдещ младоженец пък коментира, че така се навлиза в личното им пространство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Музиката е в кръвта на ромите, иначе без музика няма тържество. Проблемът е, че традициите са на първо място и като има тържества трябва да се съобразим със силите”, категорични са от местния оркестър.

Глобата за силен шум е 5 хил. лв.