Концесионери и фирми за водно спасяване настояват за либерализиране на пазара на водните спасители. У нас единствено БЧК  може да провежда курсове за спасители на плажа и край басейните.

Досега, за да стане човек спасител на басейн, трябва да заплати 300 лв. за курс. А за да работи на плаж – доплаща още 140 лв. Задължително е и да презаверява талона си за правоспоспособност всяка година срещу допълнителни 30 лв.

Според бранша сумите са твърде големи, а с либерализацията ще се подобри качеството на обучението.

Наредбата за водно-спасителната дейност е от 1956 г. и дава право само на Червения кръст да организира курсовете.

Снимка: btvnovinite.bg

"Таксите за курса, който караме наистина са високи, би трябвало да е по-малка според мен", коментира спасителят Добромир добрев.

Фирмите, осигуряващи спасители предлагат те да обучават безплатно младежи и да им осигуряват сезонна работа. Посочват и друг парадокс – ако имаш диплома за плажен спасител, трябва да доплатиш за курс за басейн още около 300 лв.

"Това е все едно капитан на кораб да не може да кара яхта или шофьор на ТИР да не може да кара лека кола", заявява  Дирон Ръсовски, който е управител на фирма, осигуряваща водно спасяване.

Междувременно, лицензите от други страни не важат у нас. Надин Мюлер има диплома от Германския Червен кръст, която се признава в целия свят. Въпреки това ѝ се наложило да изкара курса и у нас.

Водното спасяване е един от големите разходи за концесионерите.

"Условията, които ни предложиха – двама спасители за един месец, беше в размер на 6100 лв. от страна на БЧК... При положение, че дружеството, с което имаме договор за водно спасяване предлага същата услуга за 2 400 лв.", разказва Андрей Василев, който е представител на концесионер на плажа.

От БЧК обясняват, че влагат приходите в материали, пособия и заплащане на лекторите.

Заради липсата на кадри, по Южното Черноморие драстично вдигнаха заплатите.

"Миналата година са им предлагали 600 лев., а в момента ние предлагаме 1200 лв. на спасителите", коментира наемателят на плаж Кристиян Киров.

За най-посещаваните безстопанствени плажове областните управи провежда процедура за осигуряване на спасители.

Близо половината плажове остават без охрана това лято. Именно там стават и най-много инциденти. Според статистиката за 2015 г. е бил спасен е животът на над 3 хил. души.

Загиналите пък са над 140, като 10% от тях са деца.