Отново опасно мръсен въздух в столицата София. Данните на airsofia.info, които показват картината в реално време, съвпадат с прогнозните резултати на НИМХ към Столична община.

Кметът на града Йорданка Фандъкова призова гражданите да избягват да използват личните си автомобили днес и да използват градски транспорт.

На „Фейсбук” страницата на AirSofia.info беше публикувано и видео заснето с дрон, на което се вижда състоянието на въздуха в столицата днес.

Високото съдържание на фини прахови частици е опасно за хора с респираторни заболявания, малки деца, възрастни и бременни жени. Специалистите препоръчват да се избягва продължителният престой на открито, а ако това се налага – да се избягват натоварените пътни артерии в града.

На фона на силното замърсяване започнаха и проверки в автосервизи за това ползва ли се масло за отопление. В един сервиз експертите от РИОСВ се натъкнаха на масло от автомобил до печка за отопление. По думите на Бояна Христова от екоинспекцията, ако печката гореше, тогава би имало глоба до 50 хил. лв. но в случая няма отопление и актът ще падне в съда.

Собственикът на сервиза Георги Алексиев посочи, че маслото „просто е свързано” с печката и така се съхранява.

Тази сутрин в рамките на само един час са подадени около 15 сигнала в Бургас за тежка задушлива миризма. Притеснените граждани са звънели и в общината за информация.

Всички сигнали са за силна миризма на газ и пропан бутан. Проверка в нефтената рафинерия не е установила превишаване на концентрациите. Екоинспекторите провериха и всички гари и пристанища в района за претоварване на цистерни, но нарушение не е установено. Не е регистрирана и авария в газопреносната мрежа.

На този етап източникът на миризмите остава неустановен.

Очаквате ли приетите от Столична община мерки за въздуха да дадат резултат?