Кметът на Созопол Панайот Рейзи поиска археологическите обекти на територията на общината да станат нейна собственост. На среща със зам.-министъра на културата Велислава Кръстева градоначалникът обясни, че по този начин общината може да инвестира в археологията.

По думите на Кръстева, тази идея не е чужда на правителството. Рейзи обаче подчерта, че трябва да се отработи точната схема, по която това може да стане - да се намери формулата за разграничаване на работата на Националния институт за недвижимо културно наследство с гражданите и институциите.

Кметът на морския град допълни, че работата на общините по европейските проекти е с много скъсени срокове – много време се губело именно поради нуждата от съгласуване на проектите с института. Зам.-министърът от своя страна увери, че в момента се работи по промени в Закона за културното наследство с цел облекчаване на процедурите.

„В института предстои конкурс за директор. Установихме, че в преходния политически период, това се е отразило на темповете, с които работи администрацията. Там работата е доста забавена от момента на подаване на оставката на предходното правителство. Не е работено в периода на служебния кабинет. Сега мисля, че постигнахме някакво темпо”, каза още Кръстева.

Панайот Рейзи изтъкна също така, че трябва да се мисли за съдбата на островите Св. Кирик и Св. Иван, където бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител. „За мен това са стратегически обекти в Созопол и държавата трябва да решава дали ще продава о. Св. Кирик, или ще го дава на дългосрочна концесия”, каза той.

Кметът припомни, че о. Св. Анастасия край Бургас е станал собственост на общината и в момента се развива с европейски проект. Той посочи, че на о. Св. Иван може да се разработи по същия начин, тъй като цялата история там е уникална. На острова могат да се създадат работни места и да стане атракция, която да е плюс за всички, категоричен бе Рейзи.