Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерения на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, и лъва Асен, без знанието и съгласието на общината, която е собственик на животните. Това съобщи днес на пресконференция д-р Валентин Василев, цитиран от БТА.

Той е получил информация от столичната дирекция по безопасност на храните, че фондацията, която от няколко месеца се грижи за животните, иска документи, за да може те да отпътуват в петък. Това е и денят, в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител решение за бъдещето на лъвчетата.

Д-р Василев заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Той бе категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за заминаването на лъвовете в Холандия.

"Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях", каза кметът.

Той добави, че относно тези намерения на фондацията, община Разград е подготвила жалба до Районната прокуратура с искане да се образува предварителна проверка и ако има данни за престъпление да започне досъдебно производство.

От фондация "Четири лапи" припомниха, че точно Василев е подписал спарозумение с тях, за намиране на подходящ дом за 5 от родените в Разград лъвове, сред които са Терез и Масуд. Те го обвиниха и че използва своите контакти в БАБХ, за да саботира заминаването на животните.

"Агенцията няма формално условия да ни откаже да транспортираме тези животни, (...) ние не искаме да ги откраднем, не искаме да отвлечем, ние искаме да намерим най-доброто място за тях", подчерта Явор Гечев от "Четири лапи".

От Агенцията по безопасност на храните казаха, че не могат да издадат документи докато не получат съгласие от собственика на лъвчетата.

Казусът с лъвчетата, спасени от лошите условия на отглеждане в Разград, се заплете, след като се появи интерес от Пазарджик към тях. Местният зоокът към момента няма условия, за да приюти Терез и Масуд и природозащитници изразиха опасения, че малките може да се окажат в частна колекция.