Кметът на Борован дава на прокуратурата данните от проверката в центъра за деца
Дисциплинарни производства ще има срещу другите две служителки, за които има данни, че също са биели децата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Борован
Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на община Борован Десислава Тодорова предава на прокуратурата доклада от проверката на назначена от нея комисия за случаите на насилие над деца, живеещи в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), предаде БТА.

Тя представи официалната позиция на общината по повод видеоклиповете със заснети сцени на упражнено насилие от служители върху деца в центъра. Тодорова беше категорична, че подобни действия на физическо и вербално насилие и гавра са ужасяващи и недопустими.

Кога ще има наказани за насилието в детския център в БорованЗаради скандала Агенцията за закрила на детето ще инспектира всичките 282 центъра от подобен тип

Кметът каза, че веднага след като видяла записите на 8 февруари е назначила със заповед комисия, която да извърши проверка. Потърсила е съдействие от социалната служба, отдел "Закрила на детето" и районно управление на МВР в Бяла Слатина. Десислава Тодорова обясни, че подобни проверки от общинските власти не могат да се извършват по закон без присъствието на социален работник, а видяното в клиповете е показвало, че вероятно е извършено и престъпление.

След насилието в дома в Борован: Започват проверки в цялата странаЕкип на bTV откри една от възпитателките, които са проявявали агресия към децата

Резултатите от проверката са установили, че случаите на насилие са от октомври 2017 г. Тодорова се възмути, че човекът, който е снимал, е мълчал почти половин година, не е сигнализирал в общината, социалните служби или в полицията, за да се прекратят издевателствата. По думите й са мълчали и другите служители, които също не са предприели никакви действия. Тя допълни, че няма как да се вземат мерки за отстраняването на проблем, ако няма данни за нарушения.

Тодорова посочи, че е предприела мерки в рамките на закона като е назначила нов временно изпълняващ длъжността управител на ЦНСТ до завръщането на титуляра, който е в болница след операция. Възпитателката, която е заснета да упражнява насилие и която е изпълнявала длъжността управител, е излязла в отпуск по болест, каза кметът на Борован. Тя може да бъде уволнена само от управителя или заместващия го, обясни Тодорова и уточни, че това ще стане, когато се върне на работа, независимо след колко време ще се случи това.

Какви ще са мерките след кадрите с агресия срещу деца в Борован?Нещата в клиповете са извадени от контекста, смята психолжката на дома Велина Тодорова

Дисциплинарни производства ще има и срещу другите две служителки, за които има данни, че също са биели децата в центъра, както и срещу управителя на ЦНСТ след неговото завръщане на работа, заради неупражнен контрол, каза още кметът на община Борован. Тя припомни, че е наказвала два пъти управителя на ЦНСТ, включително с последно предупреждение. Наказанията са за финансови нарушения, а не за установени случаи на насилие в социалната институция, уточни Десислава Тодорова.

Директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Мария Търнавска, която участва в пресконференцията, потвърди, че и социалните работници не са получавали никакви сигнали за насилие от децата при проверки и при ежедневната работа с тях. Тя допълни, че инспекторатът на Агенцията "Социално подпомагане" също е проверил случаите на насилие и с доклада вече е започнат министър Бисер Петков. Предстои и Държавната агенция "Закрила на детето" да представи доклад от извършената проверка в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре