От днес плевенското село Одърне отново ще има православен храм. Затворената от 45 години църква е реставрирана по инициатива на кмета от ДПС Свилен Огнянов.

Строената през 1866 година църква в Одърне е основно ремонтирана и реставрирана с около 900 хиляди лева по Програмата за развитие на селските райони. Кметът Свилен Огнянов казва, че това е едно изпълнено от него предизборно обещание към жителите на селото. Самият той е мюсюлмани.

„Каквото и да е вероизповедание. Ний тук в нашто село нямаме място за разделение”, коментира Огнянов.

Църквата не е отваряна повече от 45 години. За да започнат ремонтните дейности е трябвало първо да се открият старите проекти. Теренът пък бил предоставен от държавата на общината, която от своя страна го дарила на храма, обяснява кметът. По думите му, ремонтът не е свързан с предизборната му кампания за втори мандат. „2012-а пролетта съм започнал да се занимавам усилено с църквата", обяснява кметът.

Още докато вървят довършителните дейности, хората от селото се радват на реставрирания храм.  

„Църквата преди ремонта беше в много окаяно състояние”, коментира Стефан Кенаров, жител на Одърне. Дора Добрева допълни, че кметът „не прави джамия, а прави църквата, това наистина от негова страна е голям жест”.

Зоя Жаркова пък споделя, че за нея „Господ е един, не ни пречи. Никога не сме се делили. Макар че съм мюсюлманка, ще вляза с българите”

В Одърне очакват с обновената църква селото им да се прочуе още повече, след като преди две години се прослави с поставения в центъра бюст паметник на Тодор Живков.