Жители на Бургас поставят стикери на автомобилите, които са спрели по тротоарите и градинките.

„Аз съм селяндур”, „Аз съм идиот”, „Извинете ме, че съм простак”, „Просто не ми стига акъла да знам, че преча на хората, които паркират неправилно”. Това са само част от стикерите, които се разпространяват в социалните мрежи.

Инициаторите вече са получили заплахи и се страхуват да застанат пред камера, макар инициативата да добива все по-голяма популярност.

„След като институциите явно не си вършат работата, е нормално хората да започнат да измислят всякакви неща, за да противодействат на тези закононарушения”, коментира Михаил Попов от фондация „Безопасни улици от Валя”.

Съпругата на Христо Апостолов е сред създателите на ироничните стикери, но двамата са на различно мнение. „Дали ще ти вдигнат чистачките, или ще ти сложат стикер е едно и също според мен. Сваляш и продължаваш напред. Ще спреш пред мястото на някой друг, което той си е заплюл, и той ще ти нареже гумите, ще ти одраска колата и така”, обясни Апостолов.

Стикерите по неправилно паркираните автомобили има не само в Бургас. Руските стикери буквално пречат на водача да шофира, но и физическата саморазправа там е налице.

Саморазправа имаше и в бургаския квартал „Възраждане" преди две години и половина. Заради отнето място за паркиране афектиран мъж наряза гуми и рани двама души с нож. Сега общинското средство за репатриране минава непрекъснато по тези улици.