Къщата-музей „Баба Тонка” в Русе отвори врати след 23 години. Музеят бе ремонтиран с общинско финансиране от 230 000 лв. Възстановяването трябваше да приключи по-рано, но заради срутване на една от стените, се наложи изготвянето на нов проект.

„Щастлив съм, че най-накрая този ден настъпи. Двайсет и три години трябваше да чакаме символът на българското Възраждане в Русе - музеят на Баба Тонка, да бъде възстановен”, заявикметът на града Пламен Стоилов.

Директорът на Регионалния исторически музей доц. Николай Ненов обясни, че почти едно поколение българи не са влизали в къщата-музей „Баба Тонка”. Тя е открита през 1958 г. и затворена през 1992 г., когато се установява, че има конструктивни изменения по сградата заради льосовата почва в района. Тогава експозицията е преместена в къщата-музей „Захари Стоянов”.

„Днес имаме една различна концепция към експонирането на тази тема. Трябва да кажем, че фамилия Обретенови е едно огледало на българското общество през Възраждането”, каза Ненов.

Къщата днес представя множество експонати, които са част от темата за семейството на Баба Тонка и фамилията Обретенови. Разпростират се в Руско-турската война, влизат в свободния живот, като акцентират и на съхранението на спомена, написването на летописите, от които всъщност ние знаем каква е историята ни преди два века.

Сред най-ценните елементи от експозицията са черепът на Стефан Караджа, някои от личните вещи на Баба Тонка и на Никола Обретенов, на войводите Панайот Хитов и Филип Тотю, които след Освобождението отиват в Русе. Показан е и макет на къщата на Баба Тонка, както и на кораба „Радецки”.

Направена е и историческа възстановка на Русчушкия затвор с автентична атмосфера. С вериги и катинари от XIX век, както и силуети на затворници, с които посетителите могат да се снимат. Aудиофон показва каква е била и атмосферата в затвора по онова време.

„Този начин на презентиране на историята, в който се включват и интерактивните игри с въпроси и отговори, е част от съвременното представяне на музеите и то в тема, която е изключително консервативна, където човек рядко може да си позволи волности”, коментира директорът на Русенския музей.

Експозицията е развита на три етажа, като в приземния е темата за Русчушкия затвор. За удобство на посетителите има и асансьор.