Къща с 1.5 декара двор, с плодородна земя, кладенец, овошки и лозови асми срещу 3-4 хиляди лева. Такъв е пазара на имоти във все повече български села. За толкова е продал наследствения си имот и Илиян Илиев от монтанското село Габровница.

Разказва, че основната причина да вземе трудното решение са многото похищения на имота му. „Да я махам, защото колкото повече стои, толкова повече се руши", казва Илиев.

По думите на местни жители имотите в селото на практика са непродаваеми, защото „няма реална цена, няма стойност на това, което всъщност представлява имотът”. Според някои дори не си заслужава да се продават тези къщи, а хората са се превърнали в „пазачи на едни… реликви от нашите баби и дядовци”. Разказват, че къщите са на безценица заради многото кражби.

Снимка: btvnovinite.bg

Само на 120 км от село Габровница, на улица „Съборна в София имотите са около 300 пъти по-скъпи. Оказва се, че една чанта в магазин на столичната улица струва 3780 лв. – колкото къща с двор и декар обработваема земя в някои части на провинцията.

Брокери забелязват, че рекордно ниските цени са на места, където крадците владеят селата. Местните хората искат да се отърват от имотите си дори за символична сума, само за да не стават жертви на поредната кражба.

„Това е болезнено, емоционално за всеки един от нас преживяване. Продажбата на недвижими имоти в България, в селските райони е в критична точка. Цените на имотите са стигнали дъното”, коментира президентът на Съюза на агенциите за недвижими имоти в България Орлин Владиков.

Това е и причината да се стигне до парадокса, че цената на квадратен метър овча кожа, направена на дамска чанта, струва, колкото дом с 1000 кв. метра земя и овошни дръвчета.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Владиков в райони, в които няма „регулярни” набези, има по-голямо раздвижване на пазара, както и известно търсене на имоти.

Брокерите са категорични, че богатството на хората и цената на имотите им зависи от властите и от законността ...или от липсата на такава.

„ Централната власт не може да има извинение за безхаберието, в което е изпаднало българското село”, смята Владиков.

Според експерти, докато властите не противодействат на крадците, притежаването на недвижим имот в цели региони става безсмислено.