По 10 часа на адрес, денонощни дежурства с непрекъснат риск от измръзване или злополука – в такива условия работят лекарите от спешния център в Кърджали. Обстановката в региона е изключително тежка – Ардино и Кирково са без ток и до двете общини не може да се стигне.

Два екипа на пожарната са тръгнали натам заради болни хора, а лекарите не могат да се доберат до село Боровица. Само през тази нощ в областта има 35 обаждания. Лекарите с часове ходят в преспите и се опитват да стигнат до пациентите си.

Д-р Филиз Абидин от спешния център разказа, че в събота е бил подаден адрес за едномесечно бебе с обрив по цялото тяло. То било в село на 10 километра от областния град. Медиците тръгнали с високопроходим автомобил, но били блокирани от закъсал автобус, а след това и снегоринът имал проблем.

Все пак, екипът стигнал до селото, но предстоял още половин час ходене пеша, преди д-р Абидин да стигне до детето. Прегледала го на светлината на свещ и малък прожектор, близките го увили с всички подръчни средства и екипът го превозил към Кърджали.

Самата лекарка има дете на 2 години, като със съпруга й (също спешен медик) се редуват да го гледат.

Ръководителят на екипа Митков посочи, че има повиквания от по 6, 7 и даже 10 часа. Налага се да се режат дървета и лекарите да се возят на АТВ-та, често се връщат премръзнали: „Колегите са герои, които изпълняват своя дълг”.

Той посочи, че към момента разполагат с достатъчно проходима техника, но при паднали дървета и тя не може да се движи. Освен това, в 4 филиала – Ардино, Кирково, Бенковски и Чорбаджийско, няма ток и връзките са изключително трудни.

По думите му се обсъжда с ръководството на центъра медиците да получат премия от по 200 лева за къртовския си труд по време на бедствието.

В същото време, от спешния център посочиха, че даже и в тази сложна обстановка се намират хора, които викат линейка за порязване или за 37 градуса температура.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите