Полицията в Търговище, заедно с областната администрация започнаха кампания срещу телефонните измами. Служителите на реда посещават домовете и пенсионерски клубове, изнасят лекции и разпространяват брошури как да бъдат разпознати мошениците.

Жертвите са доверчиви пенсионери. Масово са излъгани да платят голяма сума за операция на техен близък. Полицията алармира, че в схемите се ангажират и нищо неподозиращи посредници.

„Например т.нар. „муле",което отива и взема парите от адрес, огромния процент от случаите не познава този, за когото работи, обикновено се подбират от обяви за работа”, обясни говорителят на ОДП-Търговище Ани Кръстева.

Сийка Панайотова става свидетел на подобна измама за 2500лв на своя съседка: „Ей там, насреща в тази къща, както е, там имаше един, който беше застанал, телефонът в ръката му и говори, обаче на нея не иде на ума й кой е и не може да разбере”.

Бай Димитър е получил три обаждания по телефона, но нито веднъж не се е поддал на измамата: „Не се доверявайте на хленчещи хора, на хленчещи дами, обикновено дами се обаждат, това значи, че е измама”.

От началото на годината досега, в региона са измамени хора за 26 хиляди лева. Задържани са двама. Очаква ги затвор до 6 години.