Багери разорават дюни на къмпинг „Оазис“ край Лозенец, сигнализираха зрители на bTV в събота. Институциите обещаха да проверят на място дали има нарушение, но в първия работен ден.

Активизирането на багерите в почивни дни обаче вече е практика по морето.

Когато собствениците на имот в района Атанаска Дичева и съпругът ѝ виждат багер на плажа, те сигнализират институциите в опит да го спрат.

„От полицията ми казаха, че при положение, че няма нито грабеж, убийство и т.н. няма как да изпратят патрулка“, казва Атанаска Дичева.

Добавя, че на плажа винаги е имало дюни. До вчера.

Това се вижда ясно и при сравнение на кадри, направени през лятото и сега.

Снимка: bTV

„Това, което виждам с очите си, е, че наистина през плажа е минавал багер. Личното ми мнение е, че не е коректно в почивен ден някой да заравнява плажа“, каза кметът на община Царево Георги Лапчев.

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че районът не е защитена територия, затова не са компетентни да съставят акт. Уточниха обаче, че никой няма право да унищожава дюни, дори и да са извън защитена зона.

От Министерството на туризма казаха, че отговарят за действията по плажовете през активния летен сезон.

Снимка: bTV

В момента плажът на „Оазис“ няма стопанин. За ивицата тече процедура за отдаване на концесия за 15 години. В обявата е уточнено, че непосредствено разположени зад активната плажна площ са над 11 хил. кв. метра подвижни бели дюни и неподвижни сиви дюни.

Подобен случай на плажа на къмпинг „Юг“ в залива Корал завърши с решение на съда, че дюни няма. Сигналът за разрушаване на природната забележителност тогава беше подаден по Великденските празници.