Разследване на bTV за престъпна схема за кражба на имоти, подкрепена от институциите, беше доведена до своя край. Преди две години Вела и Йордана разбират, че наследствената им нива е била открадната през 2006 г. Оказва се, че според общината парчето земя е било продадено.

Близките на пострадалите подават жалба в полицията и прокуратурата. Последвалото разследване е изпълнено с нарушения и вместо да донесе потенциално решение на злоупотребата, само се превръща в такова. Дъщерята на една от възрастните жени – г-жа Маркосян е смутена от начина, по който е била направена фалшивата продажба, както и как е протекло разследването по случая. „Кметът е заверил декларация и пълномощно, без изобщо това да са въпросните лица продавачи, полицаят е съставил документи с невярно съдържание и е предал листове със сведения, които не са от тях”, коментира тя.

Без да са разпитвани от полицай, в силите на реда са постъпили показания на възрастните жени по случая, в които те признават, че са продали имота. Документът е изготвен от полицай Александър Маричков от РПУ Роман. „Поне до колкото съм запознат, самия служител Маричков е поднесъл на потърпевшите да подпишат сведението и след това той е нанесъл текстовата част, тоест не той, а неговата съпруга. Което е недопустимо, затова сме направили проверка”, коментира ситуацията шефът на РПУ Роман. Александър Маричков не е наказан по никакъв начин за тази фалшификация.

Разследването на измамата продължава в същия стил. Експертизата, назначена от прокуратурата, се оказва повече от съмнителна. Пострадалите плащат за независима експертиза на столичен графолог и той установява, че материалите за експертизата за фалшифицирани.

Преди две години от прокуратурата в Мездра отказаха коментар. Пострадалите искаха независимо разследване, защото не вярват на институциите във врачанска област.

Две години по-късно вече има съдебно решение, че земята ще бъде върната на жертвите. Положителната развръзка идва след като съдът допуска експертиза на вещо лице извън област Враца. Г-жа Маркосян коментира в студиото на “Тази сутрин” по bTV, че земята е върната единствено благодарение на външната експертиза. Според нея институциите в област Враца „работят ръка за ръка – полицията, кметството, прокуратурата”. Тя изрази недоволството си, че никой от замесените в престъпната система не е наказан.

Конкретен повод г-жа Маркосян да потърси bTV, въпреки добрия край на делото, е цялата документация по делото – фалшифицираните подписи и показания, са унищожени. След допитване до заместник-министъра на правосъдието Вергиния Минчева-Русева стана ясно, че няма нищо нередно в унищожаването на документите, тъй като формално погледнато тези документи трябва да бъдат унищожени в срок от пет години.

Г-жа Маркосян изрази съжалението си, че истината за случая едва ли ще излезе наяве, след като ключовите документи липсват. Тя призова повече хора да се борят срещу несправедливостта и за правата си.