Как да се пазим от мръсния въздух
Лекарските маски спират да са ефективни след само час носене
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Мръсен въздух в София
Снимка: bTV

Почти два пъти повече пациенти чакат пред лекарските кабинети заради мръсния въздух, сочат данните на пулмолозите. И без да имате вирусна инфекция, мръсният въздух може да се отрази на организма ви и да предизвика остра кашлица, болка в гърдите и дори повръщане.

Сред най-разпространените мерки в борбата срещу фините прахови частици са маските за уста. Колко ефективни обаче са те? Медицинската маска, която масово се продава в аптеките, е неефективна само час след слагането си. Тя дори може да се превърне в източник на зараза, тъй като пропуска газове и фини прахови частици.

„Медицинската маска няма да бъде полезна, защото тя не уплътнява, тя защитава нас, лекарите”, посочва пулмологът д-р София Ангелова.

„Чети етикета“: Какъв е въздухът, който дишамеВ последните дни в София и други градове имаше рязко повишаване на нивото на ФПЧ. Колко е опасно това и какви мерки се вземат?

Препоръчват се маските с активен въглен, които приличат на противогази. Даже и медиците не си представят хора по улиците с такива.

Петър Живков е създал нов тип маска с вентилатор, клапа и многослоен филтър. Засега е само прототип, но до няколко месеца умната маска ще бъде напълно завършена.

Лекарите коментират, че в замърсена среда даже плътен плетен шал може да се окаже достатъчно добра защита.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре