Къде са свалените фигури от паметника пред НДК?
Историческият музей вече планира къде да ги изложи на показ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    2
2111412435.jpg
Снимка: btvnovinite.bg

Свалените фигури от паметника "1300 години България" вече се намират в работилницата на скулптора Марин Марков. Предстои да бъдат намазани със специална паста, която ще ги запази от атмосферните влияния. Според скулптора по тях има доста работа преди да бъдат изложени отново. 

Той посочи, че ще бъдат почистени, орязани, където се налага и ще се повторят някои заварки от вътрешната страна.

В Националния исторически музей вече имат предложение къде да разположат демонтираните фигури. 

„На една площадка, която имитира площада, където в момента се намира монумента. Мястото е удачно, от всякъде има видимост и се намира до входа на музея”, коментира Мариана Първонаво от Национален  исторически музей. 

Ако авторът на паметника прецени може да избере и друго място в музея. Самият той обаче не вижда нито един  подходящ терен в Бояна. Някои фигури са високи над 10 метра и трудно ще се впишат в пространството, твърди той.

Ивайло Дичев: Щом рушим паметника пред НДК, да махнем и самото НДКТой е категоричен, че „разрушаваме националистически паметник и го заменяме с един още по-националистически”

„Веднага ще кажат, кой е този безумец, който ги е сложил – те ще конкурират сградата. Тя е много емблематична, тя си има и своя пластика има си и орнемантика, а те са от друг характер”, коментира създателят на паметника проф. Валентин Старчев.

От паметника пред НДК предстои да бъде демонтирана и последната фигура.

Междувременно се проведе пореден протест в защита на монумента. Около 50 души изразиха желанието си той да не бъде демонтиран и се разграничиха от палежа на крана, свалящ фигурите от конструкцията.

  • 2
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре