Йорданка Фандъкова: Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата
„Много сме далеч от проблемите на Пекин, по-скоро страховете ни са големи и с основание”, коментира тя наболялата за столичани тема с мръсния въздух
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    7
Йорданка Фандъкова
Снимка: btvnovinite.bg

„Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ”, заяви в предаването „Тази неделя” столичният кмет Йорданка Фандъкова. Този коментар тя направи по повод призив на премиера Бойко Борисов от преди дни да се повиши цената на „Синята зона”.

По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с повишено замърсяване на въздуха е много трудно към този момент, поради което общинският съвет на столицата се е отказал от мярката.

При замърсен въздух в София: Двойно по-скъпа „Синя зона”, безплатен транспорт – само в краен случайСтратегията на общината включва и проекти, които трудно ще бъдат реализирани скоро

Друго предложение за справяне със замърсяването в столицата беше да се ограничи движението на автомобили в идеалния център на града, както и да се забрани въобще влизането им.

„Всички европейски градове, които го правят, го правят постепенно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт”, коментира Фандъкова.

Мръсният въздух

„Много сме далеч от проблемите на Пекин, по-скоро страховете ни са големи и с основание”, коментира наболялата за столичани тема кметът Фандъкова.

Тя е категорична, че това е предизвикателство, с което всички трябва да се борим.

Кметът дава и личен пример и в дните, в които замърсяването е над допустимите норми, тя пътува с градския транспорт. „Това е важно, защото няма как хората да повярват на призивите ми, ако не го правя”, категорична е Фандъкова.

В момента Столична община подготвя и мобилно приложение, в което граждани ще могат да следят в реално време замърсяването на въздуха.

Фандъкова коментира, че благодарение на пилотен проект постепенно ще се подменят печки на твърдо гориво с такива на екопелети, които са по-щадящи за околната среда.

18 хил. лв. загубила Столичната община от продажбата на „зелен билет”Немалко хора днес останаха разочаровани – билетът в София отново е 1,60 лв.

По повод новата мярка „зелен билет”, която беше въведена веднъж в столицата, Фандъкова добави, че трябва да има инвестиции и разходи в борбата за по-чист въздух.

„Заложили сме в проекта за новата наредба и безплатен градски транспорт, разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво”, допълни Фандъкова.

От друга страна кметът е категоричен, че мерките зелен и бял билет ще бъдат съпроводени с рестриктивни мерки и за автомобилите – „само със стимули не може, ще трябва и с ограничения”.

Детските градини

Столичният кмет е категоричен, че с новите мерки за прием в детските градини процесът ще се олекоти и ще бъде по-честен спрямо всички.

По повод скандалът с детската градина в Горна Баня, Фандъкова коментира, че проверката на Ботьо Ботев е приключила.

По-лесно ли се влиза в детска градина с баба депутатМария Савкова разговаря с бабата на две от децата, чиито имена и ЕГН-та фигурират в есемесите. Става въпрос за Бойка Маринска, депутат от Реформаторския блок в 43-то Народно събрание

„Случаят е препратен към компетентните органи в лицето на МВР и прокуратурата, защото там бяха открити изключително сериозни финансови нарушения. Ние не допускаме нарушения нито на записванията, нито на финансови”, категорична е Фандъкова.

  • 3
    7
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре