Искането за местен референдум срещу бежанците набира ход в Ямболска област. Инициаторите внесоха 16 хиляди подписа и твърдят, че те са достатъчни за свикването на местен вот. Подписите са събрани от 5 общини.

Село Козарево се намира на 5 км от Ямбол. Живеещите в района не са виждали бежанци, но са твърдо против тях. В селото живеят близо 400 души и над 80% са се подписали срещу мигрантите.

Сред първите, които не искат настаняване на чужденци, е Добри Георгиев. "Те колко са със статут и колко - без, никой не знае кой откъде идва и какво прави", казва той. Категоричен е, че ако започне изграждането на бежански лагери в областта, ще излезе на протест.

По думите му той се притеснява от това, че българите изчезват, а ние приемаме бежанци. „Колко скъпо струват на държавата тия хора, а пък нашите бабички живеят със 150 лева пенсия", категоричен е той.

Въпреки че живее с толкова пари на месец, Желка Иванова съжалява бежанците и смята, че трябва да им се помогне. 84-годишната жена не е чула за подписката и референдума. Разказва, че в селото има много празни къщи, в които могат да бъдат настанени семейства с деца.

Начело на анти-мигрантските настроения в селото е кметицата. Теодора Тачева е категорична, че селото ще протестира и няма да пусне нито един бежанец или мигрант.

Подписите с искане за референдум днес бяха внесени в община Ямбол. До месец ще проверят дали са валидни и ще насрочат дата за местен вот.