По какво Видин заприлича на София? И жителите на дунавския град вече могат да се радват на светещ паметник. Докато в столицата е на цар Самуил, във Видин статуята е на друг владетел - Иван Срацимир. Авторът и този път е Александър Хайтов.

В цял ръст царят държи скиптър в едната си ръка и торбичка с пръст в другата. С настъпването на вечерния мрак, той просветва от три места, три кръста: на жезъла, на торбичката с пръст и на короната. А цветовете са на трибагреника. В същите, но много по-силни цветове, свети и стената на частен имот - само на метри от царя.

Монументът предизвиква смесени чувства. Той бе основна тема на разговори през целия ден. Мястото на паметника е в центъра, точно до площад „Бдинци". Цар Иван Срацимир гледа право към картинната галерия, а зад него е главната порта на османската крепост Калето.

Според Албена Даракчиева, която е експерт по философия на изкуството, най-подходящото място на паметника е във вътрешния двор на крепостта Баба Вида.

„Ние говорим за цар и то говорим за един от царете, който е удържал най-много време свободен под османска власт. Значи той би трябвало да е достолепен, той би трябвало да е огромен, докато там горкият Иван Срацимир е изпаднал като в немилост, като сираче. Това е мястото, където се предполага - въпреки, че няма исторически доказателства, че той е царувал с царица Ана, която също би трябвало да се появи като такава скулпторка до него. Да си бъде при замъка, а в парка… Да, хубаво е, но като се замислим, че отзад е Капията, която е била градска порта на османската власт?", разсъждава Даракчиева.

Светлините на Иван Срацимир символизират богатство, коментира авторът. "Просто такива са си камъните в края на краищата, а че съвпадат с българския флаг (…) няма нищо страшно.", каза пред bTV скулпторът Александър Хайтов.

Върху паметника предстои поставянето на допълнителна патина и табела на постамента.