Хиляди полицаи, командировани от няколко месеца да охраняват границата с Турция, за да ограничат потока от нелегални емигранти, вече създават проблеми на местното население. Четвърти месец МВР категорично отказва достъп на журналисти до граничната бразда.

Жив щит

В района на Елхово , използването на полицията като жив щит спря бежанската вълна, твърдят от гранична полиция. Само за ден миналата година тук задържаха по 150 имигранти, а за два месеца през тази година са хванати два пъти по- малко .

„Колегите си изпълняват много съвестно задълженията . добре се справят и резултатите са налице”, коментира комисар Христо Стефанов, началник на ГПУ – Елхово.
Според граничната ни служба действията на полицаите на браздата били превантивни и бежанците избягвали района заради засилената охрана

Дали полицаите използват сила при браненето на гранацита ни , няма как да разберем , защото от МВР категорично отказа достъп до граничната бразда на екипа ни. Затова за поведението на полицаите попитахме хората от най- близкото погранично село – Голям Дервент.

Гърмят, но не стрелят

С идването на полицията, Голям Дервент се превърна буквално в полигон. Тук не се стреля, но постоянно се гърми и местното население е в постоянен стрес

„Тротилки им викат и страшно силно гърмят. Тука има малки деца в съседство. 9-10 часа - те не се съобразяват с тия неща”, казва Грозьо Милушев. По думите му униформените се забавляват с бомбичките: „Излязох да им се скарам, те се подиграват. Влизам вътре в магазина, след мен пак „бум”.

Понякога „тротилките” гърмели даже в краката на хората. Хвърляли ги от автобусите, с които се прибират от работа.
В селото вече върви подписка срещу полицаите.

Ще съсипят сезона

Недоволство срещу засиленото полицейско присъствие зрее и в Малко Търново . Хотелиерите са притеснени , че в разгара на сезона униформените ще пропъдят туристите.

„В един момент ще се окаже, че ние не можем да предоставим нито леглова база , нито каквато и да е туристическа услуга, защото всички хотели капацитетът е пълен от гранични полицаи. От една страна за хотелиерите е добре, но за самия туризъм никак не е добре", казва кметът на общината Илиян Янчев.

И полицаите са на ръба на търпението си , заради слух , че спецоперацията по границата ще продължи още година , а срокът на командироването им ще бъде увеличен на месец.

Един от граничарите обяснява, че е командирован от Бургас и това е седми или осми негов престой на границата.

Няма такова нещо

В Гранична полиция не са постъпвали сигнали за нарушения на обществения ред от силите, които охраняват границата.

От МВР коментираха, че ще разследват при официално постъпили сигнали, но уточниха, че служителите им нямат право да използват пиротехнически средства по време на изпълнение на професионалния им дълг.