Може ли да има паркинг в защитена местност? Зрителски сигнали в рубриката „Аз, репортерът" за събиране на пари от всеки, решил да отиде на плаж на Силистар.

Импровизираното КПП се намира на пътя. Ако искаш да продължиш трябва да платиш пет лева, защото имотът бил частен.

Христо Тотев коментира, че преди ден не е имало бариера, а на следващия ден има. „Значи утре ако няма - работата не е наред."

Скандал и бой е имало преди година и тогава хората стигнаха от насилствено премахване на загражденията.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар и без заграждения и огради, пари продължават да се събират.

До единствения път за плаж „Силистар” се минава покрай частни имоти. „По средата се влиза в частни земи, за които събират такса за паркиране. Но извън тези частни земи, може да се паркира абсолютно безплатно", обяснява Боян Монев, който е стопанин на плажа „Силистар”.

Ивилин Атанасов, управител на фирмата, която събира таксите, допълва, че зоната на частния имот е маркирана.

В района обаче има гора, природен парк и всичко наоколо е защитена местност. „Този имот специално се оказа, че не попада в защитена територия и съответно законът му позволява да прави такъв тип услуга", обяснява казуса кметът на община Царево Георги Лапчев.

Снимка: btvnovinite.bg

От еко инспекцията са издали разрешение за временно паркиране на автомобили. „Не знам в случая дали са общински тези органи, които събират таксата или са просто действия на определени дерибеи, това не знам дали знаете, това е поляната на тъста на г-н Йордан Цонев”, смята Младен Василев.

Издаденото разрешение е за частен терен от 23 декара, а тук частните терени били повече. Имало и други искания за същата дейност.