Парк „Арменци” скара Хасково и Одринс след 17-годишната дружба между двата града.

Микран е потомък на преселници, които преди век бягат от Анадола и се заселват в Хасково. Строят църква, училище и основават махала. В центъра ѝ днес има парк, в който цъфтят незабравки

„Незабравка, за да не се забравят уроците от историята най-вече. И като гледам и тука го има, природата сама го е приложила тоя символ”, казва Микран Каракенян.

Общинарите решават да кръстят парка „Арменци”. Но още не получил дори табела, той става обект на критики от побратимената община Одрин.

„Ние не сме против името „Арменци”, а против мотивите, с които то е прието. Ние не сме съгласни, че над арменския народ е осъществен геноцид”, заяви кметът на Одрин Реджеп Гюркан.

Кръщаването на парка е по искане на арменската общност в Хасково, която наброява около 500 души.

„Когато една от общностите поиска нещо, което защитава техните интереси, тяхна история, тяхно минало, аз и общинския съвет сме длъжни да направим онова, което е необходимо, за да удовлетворим тяхното искане. Това, ако някого го тормози. е негов проблем”, отвърна и кметът на българския град Георги Иванов.

От арменската общност не отричат, че свързват „Арменци” със събитията от 1915 г.

„Една рана, ако не я лекуваш, тя загноява и тялото умира . И заради туй човечеството трябва да лекува тези рани, които са създадени, за да може да върви напред”, смята Микран Каракенян и допълва, че с именуването на паркове ще се знае, че там е имало една общност, която се е вградила.

В Одрин подобни аргументи не приемат. А след днешното решение на българския парламент кметът на града прогнозира още по-остра реакция от Анкара.