Намерението на социалното министeрство да подпомогне с коледни добавки пенсионерите с доход до 200 лева разбуни възрастните хора. Пенсионери от Пловдив предлагат на министъра по-справедливо разпределение на парите.

Семейството на Иван и Недялка е сред онези, които вероятно няма да получат бонуси за празника. Пенсиите и на двамата съпрузи надвишават планирания праг от 200 лева. Той минава границата с 62 стотинки, тя - със 17 лева.

„Те просто го решават и го правят на тях както им е изгодно, но това някакси не е много спраделиво. Всеки трябва да получи по нещичко, макар и по-малко да бъде”, казва Иван.

„Аз предлагам които са с по-малка пенсия, да получат повече, които са с по-голяма пенсия - да получат по-малко”, допълва Недялка.

В момента се правят разчети за помощ от 50 лева. Единият вариант е толкова да получат всички с ниски пенсии, другият- на всеки да се даде различно, в зависимост от размера на пенсията. Иван и Недялка разказват, че разчитали на парите, за да нарушат по Коледа железния си режим, по който икономисват ток и вода.

„В 4 ч ставам за да готвя ,за да ползвам нощната енергия. Водата, когато измивам съдове, събирам в кофи и я ползваме за тоалетната”, споделя жената.

От поделението на Осигурителния институт в Пловдив коментират, че заради определената граница за получаване на добавки, недоволни има винаги.

„От 200 000 пенсионери, които получават пенсии в Пловдив и наоколо, 60 000 са тези, чиито пенсии са в диапазона от минималния размер до 200 лева”, уточни Розалия Джинева, управител на НОИ-Пловдив.

Ако прагът остане 200 лева, празничната добавка няма да получат 16 000 души от Пловдив, тъй като пенсиите им го надвишават с до 20 лева.