Статутът на Копривщица като национален архитектурен и исторически резерват е това, което е запазило възрожденския град в сегашния му вид. Това коментира пред камерата на bTV Кирил Кирячев, който от години е избрал Балкана пред София, за да отвори антиквариат в къща на над 150 години.

Темата за статута на Копривщица стана актуална през последните седмици. Докато в общинския съвет се прокрадваше идея за превръщането на историческия град в обикновено населено място, стана ясно и че бизнесмен има сериозни инвестиционни планове в областта на туризма и промишлеността, които сериозно се разминават с възрожденския облик.

След сериозен политически и обществен натиск идеята за промяна на статута беше оттеглена.

„Като че ли ни наложиха мнението, че развитието на града е само строителство – този град може да го развиваме по много други начини”, подчерта Кирячев.

На същото мнение е и сценаристът Ладислав Цветков. По думите му проектантите „бъркат две елементарни понятия – развитие и застрояване”.

Той посочи, че градът има бъдеще като туристическа дестинация – но без лифтове, АТВ трасета и хотели. Според него в Копривщица може да се провеждат фестивали на камерната музика, а след завършване на водния цикъл – и риболовни събития.