Жителите на Харманли за втори път в рамките на един месец излязоха на протест срещу бежанския център в града. Подкрепи ги евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО).

Джамбазки говори за евентуален общоевропейски референдум по темата миграция. Той може да се проведе, ако в него участват 7 държави и съборат 1 млн. подписа. Вече вървят сондажи за осигуряването им

„Това  е възможност ЕК да бъде принудена  да преразгледа политиката си по бежанци и миграция , политика на отблъскване. Това  е нашето искане – имаме подкрепа в Унгария, имаме подкрепа в Австрия, има  подкрепа и в част от Северните държави”, обяви евродепутатът.

И ако  референдумът  изглежда мираж, то  лагерът в Харманли влиза в дневния ред на Европейския  парламент още утре. На митинга днес Джамбазки получи декларация от хората в града и обеща да я прочете пред колегите си.

„Не сме съгласни  в Харманли и на територията на България да има бежански центрове, населени от афганистански  пришълци  и в това ще бъдем некомпромисни”, каза Николай Георгиев, председател на ВМРО-Хасково.

Протестиращите дадоха  един месец  срок на държавата да затвори лагера в Харманли. Въпреки че в града няма инциденти  много от хората казват, че се страхуват

От съображения за сигурност бежанците днес останаха под ключ.