„Мерките на Столичната община за въздуха не обхващат главния замърсител – нерегламентираните начини за отопление”, категорични са граждани от кварталите „Красна поляна” и „Западен парк”, където от години се оплакват от замърсяването.

Вчера общината одобри окончателно мерките срещу мръсния въздух в града.

„Проблемите в „Западен парк” продължават и лятото. Всичко, което се събере и не може да се върне на вторични се изгаря, просто за да бъде изгорено. Свидетели сме на социален проблем от едни гета, който влияе на въздуха в столицата”, категоричен е Симеон Серафимов.

По думите му има решение на столичната пожарна, че постройките в тези гета, които замърсяват най-много въздуха, са пожароопасни и няма как те да бъдат газифицирани.

„В бюджета на общината за 2018 г. няма мерки за събаряне на постройки, няма мерки за строене на нови социални жилища, няма програма как ще се отопляват те”, допълва Цветан Фиков от „Красна поляна”.

Той поясни, че в неговия квартал масово се горят дрехи втора употреба, защото един килограм от тях струва 0,49 лева.

„Старата дограма също не се използва вече за отопление. Около 30 лв. струва един кубик стара дограма. За 30 лв. се купуват 70 кг дрехи”, допълни Фиков.

Двамата добавиха, че отделяните във въздуха вредни емисии няма как да бъдат измерени от станциите на СО, защото става въпрос за т.нар. нефини прахови частици и отровни газове, които се получават при изгарянето на пластмаси и други.

Жителите и на „Красна поляна”, и на „Западен парк” готвят протести в началото на февруари с искания за продължителни мерки срещу мръсния въздух в столицата.