Квартал "Аспарухово" във Варна е откъснат от света, със сигурност загинаха поне трима души, след като в морската ни столица се изля страхотен порой.

След двуметровата кална вълна, улиците са непроходими, контактната мрежа на тролейбусите е скъсана, а снимки показват истински кални реки, които повличат всичко по пътя си.

В резултат на обилните валежи 30 къщи в Килифарево са наводнени, 11 души са били евакуирани от покривите на засегнати от проливните дъждове сгради, съобщиха от МВР.

Наложила се е евакуация заради прииждащите води на река Белица. Залят е входът на Прохода на републиката, наводнени са крайпътни заведения и земеделски земи.

Към момента ситуацията в града се нормализира. Продължават обходите на служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на полицията.

Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора.

Прохода на Републиката е затворен за движение, поради силен дъжд.

До възстановяване на движението, водачите на тежкотоварни автомобили могат да използват в посока от север на юг проход Шипка, а от юг на север да преминават през Ришки и Котелски проход, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инграструктура”.

Код "Жълто"

Код "жълто" е в сила за 17 области на страната. Предупреждението засяга Северна и Източна България, заради интензивните валежи и гръмотевичните бури. Опасното време доведе и до покачване нивата на реките в по- голямата част на страната.

За последните няколко денонощия сигналите на аварийните телефони на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са 3 пъти повече. Те са от наводнения и свлачищна, до паднали здания, опасни дървета и пожари, възникнали от токови удари.

За последното денонощие във Варненско, Бургаско и Сливенско е паднал такова количество дъжд, каквото обикновено се излива за месец - над 40 литра на квадратен метър.

Кадри от бедствените ситуации изпратиха потребители в рубриката „Аз, репортерът”.

Поройните дъждове и гръмотевични бури причиниха много щети в почти всички села в община Сатовча. Има десетки наводнени къщи и затворени улици, заради свлачища.

Пороят превърна и улици в Шумен в бързо течащи реки.

Улиците в село Ваклиново се превърнаха в реки, след като селското дере преля. Наводнен е първият етаж на Младежкия дом. Според очевидци пороят бил толкова силен, че изкъртил железните капаци на шахтите.

Десетки наводнени къщи и в съседното село Кочан. Лек автомобил падна в дере, а местните хора с часове правиха опити да го извадят.

Мощен дъжд, последван от изпускане на язовир предизвика истинско бедствие на къмпинг „Градина”, водата изби на плажа като бурна река и отнесе каравани. Усложнена е обстановката и в района на Поморие, където няколко села са без ток.

За десет часа в Русе са паднали 33,4 л/кв. метър дъжд, което е близо пет пъти повече от средноденонощното количество за сезона, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. От областната управа информираха, че ситуацията в Русенско засега е спокойна. Вътрешните реки - Янтра, Русенски Лом, Черни и Бели Лом, са в коритата си, като се следят непрекъснато.

Кошмар под Балкана

Паднали стълбове, потрошени дървета, изпочупени покриви - гледката на влизане в подбалканското село Чавдар напомня на апокалипсис. Земеделската продукция е унищожена напълно, почти няма дом без щети. Покривът на една къща е отнесен от урагана през два двора.

"Погледнах през прозореца и видях как покривът лети във въздуха. И след малко се събори и тая стена, от която са тези поражения", разказа Георги Георгиев.

" (Сред) Частните хора почти никой няма застраховка, а вие знаете, че като нямат застраховка вероятността да вземат пари е нулева", каза кметът Пенчо Геров.

Потоп в монтанското село Смирненски доведе до евакуацията на четирима жители. Тази сутрин само за двайсетина минути там са се изсипали над 22 литра на квадратен метър дъжд. Някои къщи са пред срутване, издавени са домашни животни, насажденията са напълно унищожени.

След снощните порои бедствено положение бе обявено в общините Чавдар, Мирково и Златица, Софийска област. Градушката остави буквално преспи – на места по 20-30 см.

По последните прогнози на метеоролозите на bTV се очакват нови подобни гледки. До края на нощта в много места ще се извалят поройни дъждове, често с градушка, силни ветрове и мощна гръмотевична дейност.

Най-засилена ще е атмосферната динамика в североизточната половина от страната, където е обявен жълт код и очакванията са там да паднат по 50-60 л/кв.м дъжд.

Изпращайте вашите снимки и видеоматериали от обстановката в страната в рубриката "Аз, репортерът"!

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите