Незаконната сеч със застрашителни размери. В Сливенско дори се стигна до стрелба и заплахи за убийство, след като надзирател спря камион с незаконна дървесина. Инцидентът е станал в края на миналата седмица.

46 горски надзиратели опазват около 30,000 хектара гора. Истински екшън се разиграл в петък вечерта, когато един от горските надзиратели се опитал да спре нарушители. Късно вечерта инспекторите звънят на горския в Бяла паланка. Казват му да спре камиони с незаконна дървесина. Първият профучава край него. Застава пред втория и го спира. Излизат шофьора и собственикът на фирмата

„Няколко пъти им казах да изключат двигателя,обаче те не ме послушаха.Шефа му казва-на всяка цена караш,дори ако трябва ще ме сгази,и аз се наложи да направя един предупредителен изстрел във въздуха", казва Хасан Кула, горски надзирател в ДГС „Твърдица”.

В това време звъннал един от заместник-директорите. „Каза, че най-вероятно ще пратят друг горски,който да узакони дървесината, и да й ударят билет”, каза още надзирателят. Фирмата има разрешително за сеч, но прилага класическа схема - смесва законно изсечени дървета с незаконни, твърдят горски инспектори.

Намираме трупите на сечище в гората. Иззети са 36 кубика за близо 5,000 лева. Вместо похвала обаче горския получил заплахи

bTV потърси и коментара на фирмата. Собственикът й отрече да е извършвал нарушения, но не пожела да разговаря с екипа ни. Това не е първото нарушение в горско стопанство „Твърдица”. От началото на годината има установени още 97. Пак за този срок петима директори от дирекцията в Сливен са уволнени, един от тях-след репортаж на bTV за незаконна сеч в село Тича.