Главният архитект на София ще брани „със зъби и нокти” терена в „Стрелбище”
Здравко Здравков обжалва 11 000 лв. глоби, които са му наложени заради забавянето на проекта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Арх. Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена в кв. "Стрелбище" като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване. Това заяви пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков след гласуване от Столичния общински съвет на точка, свързана с терена, на който строителна фирма възнамерява да построи небостъргач.

Местният парламент гласува единодушно да прекрати процедурата за 44-етажната сграда.

Здравков коментира, че това е едно от действията, които се правят, за да се атакува като нищожно решението на съда за терена. „Тази градинка ще остане такава и ще трябва да намерим формата. Апелирам към инвеститорите да проявят достатъчно разум, да влезем в преговори и да търсим замяна на този терен, който адекватно да предложи бъдещо застрояване”, заяви той, цитиран от БТА.

Жители на „Стрелбище“ отново протестираха срещу строителството на 43-етажен небостъргачАко е наложи, те са готови да блокират булевард „България“

Общинският съветник Силвия Христова заяви, че ще отстояват за запазване на терена за озеленяване. По думите й са извършени редица проверки, направена е картотека на дървесната растителност, не е одобрявано абсолютно нищо, което касае строителството на този терен.

Заради неизпълнение на решението архитект Здравков търпи глоби. „Това говори за една преднамереност, защото в рамките на един ден получих две глоби за общо 11 000 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен”, коментира Здравков.

Теренът, на който строителна фирма иска да изгражда небостъргач, стана повод и за протести на жители на квартала. Инвеститорът обаче победи общината в съда и на този етап не възнамерява да се отказва от намерението си.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре